In mijn vorige blogs heb ik het voornamelijk over SEO aandachtspunten voor WordPress gehad. In deze post komt het CMS Drupal aanbod. Drupal is een naar mijn mening een prima open source content management systeem. Drupal heeft vele modules die geproduceerd zijn om het systeem uit te breiden en daarnaast is er een redelijk actieve community. Drupal is een redelijk krachtig systeem en er kan redelijk eenvoudig mee gewerkt worden.
Zoekmachine vriendelijk
Een van de grootste minpunten van Drupal is dat het systeem totaal niet zoekmachine vriendelijk is. Daarnaast heeft de basispakket van Drupal een gebrek aan SEO mogelijkheden. Wie de SEO van de website hoog op de prioriteitenlijst heeft staan, heeft in Drupal wel een trouwe CMS. Hoewel de basis installatie pakket van Drupal misschien niet optimaal is toegerust voor SEO technieken, kunnen we wel eenvoudig door het toepassen van de juiste modules Drupal SEO vriendelijk maken. In deze post worden enkele punten genoemd en hoe daarmee omgegaan kan worden.
– Vriendelijke URL’s
Zoals ik al eerder in de posts over WordPress heb benoemd, zijn zoekmachine vriendelijke urls belangrijk voor een betere vindbaarheid in de zoekmachine. Voor de genen die het begrip nog niet kennen; we noemen urls vriendelijk wanneer de url al aangeeft waar de pagina over gaat. Zoekmachines indexeren pagina´s met een zoekmachine vriendelijke url namelijk beter, terwijl de keyword in de url bijdragen aan de optimalisatie van de pagina zelf.
Drupal heeft in het systeem zelf al de mogelijkheid om zoekmachine vriendelijke urls te kunnen gebruiken. Door deze mogelijkheid aan te zetten, zullen de pagina’s de mogelijkheid hebben om een zoekmachine vriendelijke url te krijgen. Door dit vervolgens te combineren met de module PathAuto, zal dit automatisch gebeuren. Het systeem Drupal zal er dan voor zorgen dat elke nieuwe pagina of bericht een zoekmachine vriendelijke url wordt voorzien.
– Dubbele content
Bij sommige CMS’s is het geval dat een pagina meerdere adressen kan krijgen. In Drupal zouden in theorie dan de volgende d adressen naar dezelfde content verwijzen:
http://www.domeinnaam.nl/wie-zijn-wij
http://www.domeinnaam.nl/?q-345
In de bovenstaande situatie schuilt het gevaar dat Google dit als duplicatie content opvat. Met andere woorden het voorkomen van identieke content op meerdere pagina’s. Dit kan in het ergste geval leiden tot strafpunten en dus tot lagere posities. Dit kan voorkomen worden door de module Global Redirect.
– Meta Tags
De Meta description tag wordt nog altijd als nuttig beschouwd, zoals ook al beschreven stond in de post over WordPress. In de basis pakket van Drupal zit er helaas geen mogelijkheid om meta tags in te kunnen vullen. Alleen de titels worden genereerd vanuit de titel van een pagina, post of andere soort content. De module Nodewords is hiervoor de oplossing. Deze module biedt namelijk de mogelijkheid om per node tags toe te kennen.