Google Analytics heeft de laatste maanden behoorlijk wat nieuwe ontwikkelingen gekregen die elkaar razendsnel opvolgden. Eerder dit jaar kwam de nieuwe versie van Google Analytics en ook de afgelopen weken zijn er nieuwe features toegevoegd. De lay-out is aangepast en er is gezorgd voor een verbeterde gebruiksvriendelijkheid. Wat is er allemaal aangepast en wat kan je er mee doen?
Nieuwe lay-out
In de maand maart is de nieuwe versie Google Analytics gelanceerd. In de oude versie liep Google tegen veel beperkingen aan. Met de nieuwe versie staat er een basis waarop ze verder kunnen bouwen. Waarop ze nieuwe functionaliteiten makkelijker en logischer kunnen tonen.
Ongeveer twee weken geleden is Google gestart met het uitrollen van weer een lay-out aanpassing. Het hoofdmenu is aangepast en bevat nu drie items. Dit zijn Home, Standaardrapporten en Aangepaste rapporten.Voorheen was Home nog dashboard. Onder Home vallen nu de Dashboard, Informatie gebeurtenissen, Stroom visualisatie en Real Time. Daarnaast is het overzicht van accounts en profielen verhuisd naar linksboven. Hier kan de gebruiker snel en makkelijk wisselen tussen diverse profielen. Wat ik persoonlijk ook nog een goede verbetering vind is de zoekfunctie met instant search. Tijdens het typen van de zoekterm worden namen van rapporten al getoond.
Periodiek mailen van rapporten
Weer mogelijk gemaakt is het (automatisch) mailen van de rapporten. Hierdoor kan je bijvoorbeeld elke eerste dag van de maand de cijfers van de afgelopen week in je mailbox terugvinden. Deze functionaliteit ontbrak nog in de nieuwe versie en wordt de komende tijd voor alle gebruikers uitgerold.
Conversie attribuut in Google Analytics
Ik heb hier al eerder over geschreven, maar deze nieuwe functionaliteit hoort tevens thuis in het lijstje van Google Analytics nieuwe versie. Ik vind zelf dat dit een van de grootste verbetering van Google Analytics is dit jaar. Door de multichannel trechter krijg je inzicht in welke verkeersbronnen een bijdrage hebben geleverd bij het bereiken van een doel (conversie).
Met de Multichannel trechters zie je wat de beste conversiepaden zijn voor het bereiken van je doel en zie je dus waar conversies precies vandaan komen. Hierdoor krijg je inzicht welke verkeersbronnen hebben bijgedragen aan de conversies en of de conversie eigenlijk wel aan het juiste kanaal is toegewezen. Wellicht dat je met dit inzicht bij bepaalde verkeersbronnen moet sturen op andere metrieken. Hierop kun je diverse analyses doen en zo de juiste keuzes maken in aanpassingen in je online marketingstrategie.
Integratie webmastertool: waar sta je in de organische zoekresultaten?
Sinds deze maand heeft Google Analytics diverse functionaliteiten van de Google Webmaster Tools geïntegreerd in Google Analytics. Deze kun je vinden in het menu onder ‘verkeersbronnen’, waar een kopje ‘Zoekmachineoptimalisatie’ is toegevoegd. Het voordeel van deze integratie is dat je nu binnen Analytics kunt zien hoe de site op bepaalde zoekwoorden presteert. Ook zie je per zoekwoord hoeveel resultaten er werden getoond, op welke plek je site stond in het resultatenoverzicht van Google en hoeveel bezoekers je uiteindelijk hebt gehad. Op deze manier kun je bijhouden of je op je focus keywords goed scoort en of je SEO-activiteiten al het gewenste effect geven.
Social Media rapporten
Binnen digital marketing speelt Social Media een steeds belangrijkere rol. Wat er over je geschreven wordt op diverse social media platforms, aantal likes etc. telt mee in de zoekresultaten. Binnen Google Analytics krijgt social media veel aandacht. Er is een speciale trackingmethode ontwikkeld, zodat ‘social engagement’ op je site beter gemeten kan worden. Deze data verschijnt in de social media rapportages, te vinden in het menu onder Bezoekers-Sociaal.
Google Analytics verschaft hier een mooi overzicht van welke acties zijn ondernomen per social network. Met een duidelijke (taart-)grafiek zie je hoe de sociale netwerken zich tot elkaar verhouden. Een ander rapport geeft inzicht welke pagina’s de meeste sociale activiteiten geven. Zo kun je zien welke inhoud je bezoekers interessant vinden om via social media te delen, zodat je je site verder kunt optimaliseren.
Integratie met AddThis en ShareThis
Afgelopen vrijdag maakte Google bekend dat er nu een volledige integratie is met de tools ‘ShareThis’ en ‘AddThis’. Dit zijn tools waarmee diverse social media buttons op je eigen site geplaatst kunnen worden, zodat bezoekers eenvoudig content via social media kunnen delen. Voor ShareThis is er geen extra code nodig om de gegevens in de social analytics rapporten te zien, voor AddThis is het een kwestie van een klein stukje code toevoegen.
Realtime: wie zijn er nu op je site?
Met de lancering van Google Analytics RealTime begin deze maand zie je hoeveel bezoekers op dat moment op je site zijn, waar ze vandaan komen en welke pagina’s ze bezoeken. Deze functionaliteit zou in oktober over alle gebruikers zijn uitgerold, echter heb ik gemerkt dat dit nog niet bij alle gebruikers is gebeurd.
Related Posts
Hoe koppelt u Google Analytics aan Google Adwords?
Google Analytics is de zakelijke webanalyse oplossing die u als website beheerder het juiste inzicht verschaft in uw websiteverkeer en marketingeffectiviteit. Krachtige, flexibele en gemakkelijk te...
Verschil tussen kliks en visits
Waarom komt het aantal kliks uit mijn banner-campagne niet overeen met het aantal gemeten visits in mijn Google Analytics interface? Deze vraag komt vaak voor binnen onze branche.. Om het verschil aan te...