Schrijven voor internet; dat kan iedereen. Maar lijkt het toch moeilijker dan dat je gedacht had? Ik benoem in deze post een aantal veelgemaakte fouten. Wat kan je beter wel of niet doen bij het online schrijven?
De klassieker
Schrijvers die zichzelf als uitgangspunt nemen. Deze komt nog steeds ontzettend vaka voor. Ik ben die en die, ik doe zus en zo., et cetera. Dit werkt niet op het internet.
Een bezoeker komt op de website en beslist in een fractie van een seconde of hij blijft of direct vertrekt. In die fractie moet je aandacht vragen en de bezoeker aanspreken. Denk hierbij aan het wijzen op een pijnpunt of een lastige situatie. Zorg voor herkenning en leidt de bezoeker naar het vervolg van de tekst. Formuleer alles zo concreet mogelijk.
Een bijvoorbeeld die past bij het bedrijf waar ik werk: Wij helpen ondernemers bij het beter vindbaar maken van hun website, zodat ze meer bezoekers trekken en klanten krijgen.
De teksten moeten vanuit een achterliggende gedacht geschreven worden en zo concreet mogelijk!
Zwakke titels
Een prachtig artikel schrijven met een slappe titel zorgt niet voor veel bezoekers. Vooral als je de stukken promoot via social media. Je moet daarom veel tijd besteden aan het bedenken van een prikkelende titel, waar men snel op klikt. Dit maakt het verschil tussen wel of niet lezen!
Het woord ‘jij’ is erg effectief in titels. Dit spreekt de lezer direct aan.
Matige schrijfstijl
Een website bouwen is moeilijk, daarom laten veel bedrijven dat doen. Maar schrijven, dat kan toch iedereen? Jij weet toch als geen ander hoe jij je boodschap onder aandacht wil brengen? Toch??
Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar schrijven is een vak apart. Niet iedereen beheerst dit. Het gevolg is teksten vol schrijffouten, ontsporende zinnen, veel te lage betogen waar geen eind aan zit. Voor internet zijn er de volgende punten belangrijk:
- korte alinea’s
- Elke zin moet ertoe doen.
- Bij lange teksten trek meteen de aandacht en begin met de conclusie, vooruitzicht of een uitdagende stelling.
Slechte opmaak
De kans dat een bezoeker een stuk van begin tot eind leest bij een slechte opmaak, is erg klein. Op internet lees je namelijk lastiger dan van papier. Denk in dit kader ook aan een prettige opmaak met afbeeldingen, tussenkoppen, opsommingen, tabellen en andere elementen die de lezer bij het verhaal houden. Doe goed je best op de presentatie en maak het lezen zo gemakkelijk mogelijk.
Belangrijk is om je website niet alleen te testen vanaf je eigen computer, resolutie en browser. Test ook in andere browsers, andere besturingssystemen, smartphones en resoluties!
Te vrijblijvend zijn
Heb je een zakelijke website, dan is je voornaamste doel waarschijnlijk je product of dienst verkopen. Toch vergeten heel veel mensen dit als ze teksten schrijven voor hun site. Ze vertellen braaf wat ze doen, wat het kost en in het beste geval wat het oplevert, maar van ‘verkopen’ is zelden sprake.
Nu hoef je de lezer niet meteen jouw aanbod door de keel te duwen, maar je kunt hem wel lekker maken. Welk ‘probleem’ heeft de lezer? Wat zijn de symptomen? Zou het niet fijn zijn als het probleem definitief tot het verleden behoort? Lees dan snel verder, want jij biedt die oplossing. Sluit je de tekst af met je contactgegevens, dan vergroot je de kans dat iemand contact opneemt aanzienlijk.
Tip! Bellen of mailen is voor veel mensen een grote stap, want ze kennen je nog niet. Wat je dan kunt doen is een gratis handleiding of whitepaper aanbieden, met bijvoorbeeld 10 tips over het onderwerp. Vraag in ruil hun mailadres voor je e-mail nieuwsbrief, dan mag je ze voortaan nieuwsbrieven sturen om ze verder te interesseren. Zo houd je contact en wie weet worden het op termijn klanten.
Tip! Verkopen doe je op gevoel en niet op specificaties. Je koopt een stofzuiger niet omdat hij zoveel Watt heeft, maar omdat hij twee keer zoveel zuigt in de helft van de tijd, zodat jij lekker veel tijd overhoudt voor je gezin en je hobby’s (waar je nu niet aan toekomt…). Je snapt het punt 🙂
Related Posts
Zakelijk bloggen: Variatie in content
U wilt u zich aan uw doelgroep binden met een weblog? Dit kan natuurlijk allemaal, maar de vraag is of er voldoende variatie in content aanwezig is. Heeft uw bedrijf genoeg onderwerpen om over te bloggen op...