Velen van u zijn bekend met WordPress. Maar voor de weinigen die dit CMS nog niet kennen; WordPress is een publicatie platform dat gefocused is op schoonheid, web standaarden en gebruikersgemak. WordPress is namelijk in 2003 gestart met het makkelijker maken van publiceren van teksten op het web. De eerste gebruikers van WordPress waren op één hand te tellen. Sindsdien zijn veel webloggers overgestapt en is WordPress uitgegroeid tot één van de grootste open source systemen op het web. WordPress heeft een onschatbare waarde voor iedere webbeheerder!
SEO Aandachtspunten voor WordPress
SEO, ook wel search engine optimization, wordt door vele bedrijven en webloggers toegepast om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine. Dit op relevante trefwoorden en trefwoordencombinatie(s). Hieronder kunt u een aantal aandachtspunten vinden die van belang zijn bij het optimaliseren van uw WordPress blog of website.
1. Zoekmachine vriendelijke URL’s in WordPress
Een zeer belangrijke basis stap bij het optimaliseren van de blog of website is het gebruiken van zogenaamde zoekmachine vriendelijke url’s ofwel een goede URL structuur. Een voorbeeld van een zoekmachine vriendelijke url is http://www.klopsoft-websites.nl/blog/. Hierbij kan de zoekmachine en de gebruiker zien waar de pagina over gaat. Google en andere zoekmachines zal aan een dergelijke url meer waarde hechten dan aan een niet zoekmachine vriendelijke URL.
2. Social Media
Het belang van sociale media neemt erg toe in de afgelopen jaren. Vele social media netwerken zijn er voor WordPress plug-ins ontwikkeld, bijvoorbeeld voor Twitter en Facebook. Een social media plug-in is een must voor de website of blog. Dit alleen al voor de vermeldingen die het kan opleveren. Hoe meer vermeldingen de website of blog heeft op sociale media, hoe beter de website of blog zal scoren in een zoekmachine. Dus hoe hoger de positie!
3. XML Sitemap voor de zoekmachine
De XML sitemap is een extreem belangrijk onderdeel van de site of blog. Met een XML sitemap wordt de navigatiestructuur in kaart gebracht. Dit voor de bezoeker, maar voornamelijk voor de zoekmachine. Door een XML sitemap zijn namelijk alle onderliggende pagina’s maximaal 2 à 3 clicks van de home pagina verwijderd en zijn alle pagina’s gelinkt. Dit laatste zal er voor zorgen dat de pagina’s wel degelijk gecrawld zullen worden door de zoekmachine – spider.