Een belangrijke vraag binnen SEO is de vraag of het gebruik van metatags ervoor kan zorgen dat een website hoger scoort in Google en andere zoekmachines. We hebben in onze werkzaamheden voor onze klanten ondervonden dat goed opgemaakte metatags zeker invloed kunnen hebben op de positie van een website in zoekmachines. In dit bericht zullen wij bespreken hoe er in het verleden werd omgegaan met metatags, mits deze goed geformuleerd zijn, tegenwoordig kunnen bijdragen aan een goede positie in zoekmachines.
Het verleden van Metatags
Metatags zijn ontwikkeld om een soort samenvatting te geven van een webpagina. Deze metatags werden in het verleden daarom veelvuldig gebruikt door de zoekmachine. Webdesigners maakten toch geen gebruik van de metatags of werden deze totaal verkeerd ingezet. Een veel genoemd voorbeeld is het toevoegen van ontzettend veel niet bij de website passende zoekwoorden. Het zoekwoord “Gratis” is een voorbeeld van een veelgebruikte zoekopdracht, waardoor enorm veel webmasters dit woord opgaven als keyword.
Het heden van Metatags
Veel webmasters maakten misbruik van vooral het “keyword-attribuut’. Hierdoor hebben veel zoekmachines in de afgelopen jaren besloten dit attribuut te negeren. Er zijn echter enkele metatags die nog altijd als nuttig worden gezien.
De “title” is geen echte metatag. Deze tag is echter een zeer belangrijk element in de ‘head’ van de webpagina. Met de ‘title-tag’ wordt in één zin de gehele inhoud van een pagina aangegeven. Wij raden al onze klanten aan om voor elke pagina een unieke titel te gebruiken. Elke pagina is uiteraard uniek. De titel moet echter niet te lang worden, maar moet de bezoekers naar uw website lokt.
Een belangrijke metatag is het “description-attribuut”. Met deze tag kan de webmaster de omschrijving van de pagina aangeven. De omschrijving van een webpagina wordt in de zoekresultaten onder de titel weergegeven. Dit kan overigens ook gezien worden als een iets uigebreidere titel, een soort samenvatting van de inhoud. Ook voor de description-tag geldt het dat u voor iedere pagina een unieke omschrijving moet formuleren.
De laatste metatag die voor veel websites belangrijk is, is het “robots-attribuut”. De webmaster geeft hiermee aan of de webpagina geïndexeerd moet worden en kan hij eventueel ook aangeven of de links op de pagina gevolgd moeten worden. De standaardwaarde van het betreffende attribuut is “index, follow”. Dit betekent dat de pagina geïndexeerd moet worden en de links gevolgd moeten worden. Het kan echter voorkomen dat er persoonlijke gegevens op een pagina staan. Hier is dan niet gewenst dat de pagina door zoekrobots wordt doorzocht. In dit geval is het “robots-attribuut” dus zeer belangrijk.
De overige metatags hebben in principe geen meerwaarde voor uw website. Het kan echter geen kwaad om deze toch te gebruiken, mits u er goed gebruik van maakt natuurlijk.