Je hebt er wellicht wel over gehoord. Een XML Sitemap, maar wat is het nu eigenlijk? Een XML Sitemap is in feite een lijst met alle URL’s van de pagina’s van je website. Zoekmachines zien de XML Sitemap als een soort routekaart, om snel alle pagina’s van de website te vinden en deze op te slaan in hun database. Daarnaast kunnen zoekmachines ook snel zien of er wijzigingen op een website zijn doorgevoerd.
In een sitemap staan de links van de pagina’s van de website netjes onder elkaar, zodat bezoekers en de spiders van zoekmachines eenvoudig de juiste pagina vinden. Het is in feite een overzicht van de gehele website op een pagina. Zoals je al ziet, worden de termen XML Sitemap en HTML sitemap vaak door elkaar heen gebruikt. Het is in feite gemakkelijk te onderscheiden. De HTML Sitemap is voor de bezoekers van een website, terwijl de XML Sitemap bedoeld is voor de zoekmachines. De URL van de XML Sitemap kan je opgeven bij Google Hulpprogramma voor Webmasters, zodat je de zoekmachine expliciet opdracht kan geven op de pagina’s van je website te indexeren.
Het inzetten van een Sitemap bied enkele grote voordelen, waaronder:
1. Navigatie
De sitemap werkt als een soort routekaart voor je website. Bezoekers kunnen via de HTML sitemap snel de juiste pagina vinden op de website.
2. Website inzichtelijker?
Bij een complexe website is het vaak lastig om alle informatie te ontsluiten. Door een heldere sitemap zien bezoekers in een oogopslag hoe de website in elkaar steekt en waar ze welke informatie kunnen vinden.
3. Goed voor SEO?
Met een XML Sitemap staan alle URL’s van de pagina’s van de website netjes onder elkaar. Hierdoor is een XML sitemap ideaal voor zoekmachines, die zo snel kunnen zien of alle pagina’s geïndexeerd zijn en daarnaast of er nieuwe pagina’s zijn toegevoegd. Dit komt logischerwijs de vindbaarheid van je website ten goede.
Er zijn tevens veel misverstanden over sitemaps. Wij nemen u enkele hiervan:
- Met een sitemap zal Google je website niet sneller of vollediger indexeren. De sitemap wordt echter gebruikt als controlemiddel door Google.
- Webpagina’s die wel in de sitemap staan, maar niet via (interne of extern) links bereikbaar zijn, worden niet opgenomen in de index.
- Het aanmelden van je XML Sitemap bij Google Webmasters Hulpprogramma zorgt er niet voor dat je website beter wordt geindexeerd. Je krijgt meer inzicht in hoe de indexatie verloopt en of er eventueel problemen optreden daarbij.
Bron: SEOZwolle