Bij iedere website komt het nog wel eens voor dat pagina’s niet meer bestaan. Oorzaken hiervan kunnen verschillend zijn. Wanneer uw bezoeker (potentiële klant) dan een dergelijke pagina bezoekt, dienen zij een zogenaamde 404-pagina te zien. Het zien van een 404-pagina is natuurlijk niet goed. De kans is groot dat deze bezoeker direct op de “back-button” klikt en uw website niet meer gaat bekijken. Deze bezoeker krijgt immers een 404 pagina te zien, een pagina waarop staat dat er in feite niets te vinden is.
Waarom men een 404-pagina te zien krijgen, heeft verschillende redenen. Denk dan aan:
- Bezoeker typt een verkeerde URL in;
- Een pagina die onlangs verwijderd is op uw website, maar nog wel in de index van Google zit;
- Er is per ongeluk een foute interne link aangemaakt.
Een 404-pagina wordt overigens altijd getriggerd door een 404-error. Maar nu weet u wat een oorzaak zou kunnen zijn. Volgende stap is het achterhalen of u zelf te maken heeft met een 4040-errors. Dit kan op twee eenvoudige manieren onderzocht worden. Uiteraard zijn er wel meer manieren, waarbij u technische kennis voor dient te hebben.
Manier 1: Via Google Search Console
Wanneer u uw website aangemeld hebt bij Google Search Console kunt u heel eenvoudig naar het onderdeel Dekking, en daar bij de fouten kiezen voor ingediende URL niet gevonden.
Manier 2: via Google Analytics
Deze manier heeft iets meer voeten in de aarde. De eerste stap is om even te achterhalen wat de titel is van uw 404-pagina. Dit kunt u eenvoudig doen door een URL van uw website in te typen die niet bestaat. De titel van de pagina die u dan te zien krijgt staat boven de browsertab.
Daarna gaat u in Google Analytics naar Gedrag –> Site-content –> Alle pagina’s en kiest u het tabje “Paginatitel”. Vervolgens typtu in het zoekvenster de titel die u zojuist hebt achterhaald. Wanneer u vervolgens op het resultaat klikt ziet u alle pagina’s die een 404-error hebben gegeven.
Een 404-Pagina is niet volledig te voorkomen. Wanneer de bezoeker de 404-Pagina te zien krijgt, wilt u natuurlijk wel dat deze bezoeker zo makkelijk mogelijk op de juiste pagina terecht komt binnen de website. Daarom is het belangrijk dat de 404-Pagina voldoet aan de onderstaande elementen:
- Gebruik hetzelfde design als de rest van de website;
- Plaats een link naar de FAQ (veelgestelde vragen);
- Plaats een link naar uw sitemap;
- Voeg een zoekbalk toe;
- Voeg de gewone navigatie toe zoals die op elke website te zien is;
- Maak duidelijk dat de pagina die de bezoeker eigenlijk zoekt niet meer bestaat of is verplaatst;
- Voeg een contactmogelijkheid toe (link naar contactformulier of telefoonnummer);
- Plaats eventueel een “ga terug naar vorige pagina” link of knop.