WeCreativez WhatsApp Support
Klopsoft Websites helpt u graag met uw vragen m.b.t. uw website, vindbaarheid of andere internet marketing gerelateerde onderwerpen
Wat is het verschil tussen POP en IMAP?
Klopsoft Websites / hosting & email / Wat is het verschil tussen POP en IMAP?

Klopsoft Websites is ruim een jaar nu reseller van hostingpartij Antagonist. Doordat wij deze service erbij hebben gekregen, krijgen we steeds vaker vragen binnen over het gehele e-mail gebeuren. Een van de vele vragen betreft het verschil tussen POP3 en IMAP voor de e-mail. In dit bericht proberen we antwoord te geven op deze vraag.

Onze hostingpartner biedt in feite twee manieren aan om de e-mail op te halen: POP3 en IMAP. Het grote verschil tussen deze versies is dat bij POP3 alle e-mail van de mailserver wordt gedownload en bij IMAP de mail juist op de server blijft staan. Welke optie uw voorkeur heeft, is volledig aan u.

Als u de e-mail op meerdere locaties wilt kunnen lezen, uw e-mail veilig wilt bewaren of de schijfruimte op de harde schijf van uw computer wilt besparen, dan is IMAP de beste keuze voor u. Wilt u echter graag alle e-mail zelf archiveren, schuifruimte op uw server ruimte besparen of heeft u geen constante verbinding met internet, dan adviseren wij POP3.

Voor- en nadelen van POP en IMAP

Het POP-protocol heeft als voordeel dat het aantal berichten dat u kunt opslaan gelijk is aan de opslagcapaciteit van uw computer. Ook kunt u berichten die op uw computer zijn opgeslagen bekijken, zonder dat een internetverbinding noodzakelijk is. Echter, het lezen van uw e-mail op verschillende computers of e-mailprogramma’s zal voor problemen zorgen. Bovendien loopt u het risico e-mail kwijt te raken als de harde schijf crasht.

IMAP lost de nadelen van POP op: u kunt meerdere applicaties gebruiken om dezelfde inbox te benaderen en uw e-mail blijft bewaard als je computer crasht. Echter is het iets lastiger om uw e-mail offline te lezen, omdat de e-mail op de server staat. U heeft dus een internetverbinding nodig. Bovendien gebruikt e-mail opslagruimte van je webruimte.

Richtlijnen voor POP en IMAP

Hieronder volgen enkele richtlijnen om u te helpen kiezen tussen POP en IMAP. Bij twijfel is IMAP doorgaans de beste keuze. Komt u er met deze richtlijnen niet uit en wilt u graag persoonlijk advies, neem dan gerust contact met ons op.

  • Gebruik POP of IMAP. Allebei tegelijk gebruiken op meerdere apparaten zorgt voor problemen.
  • Gebruik IMAP als u uw e-mail op meer dan één computer (of apparaat) wilt kunnen lezen.
  • Als u meerdere programma’s wilt gebruiken, gebruik dan voor ieder programma IMAP.
  • De webmail werkt met IMAP. Gebruikt u webmail naast uw e-mailprogramma, gebruik dan IMAP.
  • Bij sommige mailprogramma’s kunt u bij POP e-mail op de server laten staan. Overweeg IMAP als u dit gebruikt.