WeCreativez WhatsApp Support
Klopsoft Websites helpt u graag met uw vragen m.b.t. uw website, vindbaarheid of andere internet marketing gerelateerde onderwerpen
EU legt Google recordboete van 2,42 miljard euro op voor misbruik machtspositie
Klopsoft Websites / Google Shopping / EU legt Google recordboete van 2,42 miljard euro op voor misbruik machtspositie

Dit bericht is overgenomen van NOS.nl

De Europese Commissie heeft Google een recordboete van 2,42 miljard euro opgelegd voor machtsmisbruik via zijn zoekmachine. Het bedrag is veel hoger dan verwacht; er was rekening gehouden met een boete van 1,1 miljard euro. De hoogste boete was tot nu toe opgelegd aan Intel, dat in 2009 1,06 miljard euro boete kreeg.

Als gebruikers via de zoekmachine van Google zoeken op bepaalde producten, dan zien ze bovenaan de pagina een product-overzicht staan van Google Shopping. Bij een slaapzak zie je bijvoorbeeld het aanbod van Wehkamp, bol.com en de HEMA. Dat zijn gesponsorde berichten.

Google’s eigen vergelijkingssite komt daarmee prominenter in beeld dan concurrerende vergelijkingssites. In Nederland zijn dat Beslist.nl en Kieskeurig.nl. Google is verreweg de meestgebruikte zoekmachine in de EU, waardoor de impact groot is.

Niet minder concurrentie

De zoekgigant sprak de beschuldigingen bij de aanklacht in 2015 tegen. Volgens Google bestaat er op shoppinggebied volop keuze en leidt Google Shopping niet tot minder concurrentie.

Daarnaast vindt Google dat Shopping niet alleen concurreert met sites als Beslist.nl, maar ook met webwinkels zoals Amazon en eBay, die door klanten ook vaak zouden worden geraadpleegd om prijzen te vergelijken. Die webwinkels worden niet geraakt door wat Google doet, stelt het bedrijf, maar groeien juist.

Het is nu aan Google om met een oplossing te komen waar de Europese Commissie tevreden mee zal zijn.