WeCreativez WhatsApp Support
Klopsoft Websites helpt u graag met uw vragen m.b.t. uw website, vindbaarheid of andere internet marketing gerelateerde onderwerpen
Domeinnaam met www of zonder www
Klopsoft Websites / Zoekmachine Optimalisatie / Domeinnaam met www of zonder www

Een website is op verschillende manieren te bereiken. Als u bijvoorbeeld een website wilt bezoeken, dan kan u in de browser de domeinnaam zonder of met www typen. Veel mensen doen dit zonder, omdat het typewerk zal schelen. Zoals u wellicht wel weet bestaat een domeinnaam uit subdomein(www), hoofddomein (domeinnaam) en de extensie (.nl). De domeinnaam en extensie heeft u bij het registeren van de domeinnaam moeten kiezen en kunnen daarom ook niet meer gewijzigd worden. Dit is echter niet het geval voor het subdomein.

Uw domeinnaam met of zonder de www

Is uw website te benaderen met of zonder www? Dan is de kans groot dat Google het ziet als twee aparte websites. Dit zal u moeten voorkomen. U zult een van de twee moeten kiezen en de ander dan moeten laten door verwijzen (met een 301 redirect) naar degene die u heeft gekozen.

Heeft u geen idee of dit momenteel al geregeld is? Het controleren doet u eigenlijk als volgt: Vul uw domeinnaam zonder www in de browser en doe dit vervolgens met www. Er kunnen hierbij twee scenario’s plaats vinden:

Domeinnaam met www:
Wordt de website getoond met in de adresbalk van de browser www ervoor, dan betekent dit dat uw website niet wordt doorverwezen. Ziet u echter in de adresbalk geen www. meer? Dan wordt u automatisch doorverwezen naar de domeinnaam zonder subdomein.

Domeinnaam zonder www:
Ziet u in de adresbalk van de browser geen www bij het tonen van de website, dan wordt uw website niet automatisch doorverwezen. Komt er echter www. automatisch voor te staan als u de website opent? Dan wordt uw website doorverwezen naar uw domeinnaam met subdomein www. Tevens is het mogelijk dat er helemaal geen website wordt getoond. Indien dit het geval is, moet u zeker hier wat aan doen!

Als u op allebei (met en zonder www) een website wordt getoond zonder veranderingen in de adresblak, dan heeft u twee verschillende websites. Voor de zoekmachines is dit zeker niet handig. U heeft namelijk op deze manier kans op duplicate content.

Hoe moet u de doorverwijzing instellen?

Als uw website bij een van de twee varianten niet getoond wordt of als u duplicate content wilt voorkomen, dan raden wij het zeker aan om een van de twee te redirecten. Hierdoor krijgt u dus één domeinnaam, met of zonder www. U kiest welke van de twee u wilt blijven hanteren.

De eenvoudigste manier van redirecten is via het .htaccess bestand in de root van de server. Heeft u al een .htaccess bestand op uw server, bewerk deze dan. De volgende code zal u moeten toevoegen aan uw .htaccess bestand (nieuw of de reeds bestaande):

Met www doorverwijzen naar zonder www:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.jedomeinnaam.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://jedomeinnaam.nl/$1 [L,R=301]

Zonder www doorverwijzen naar met www :

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domeinnaam.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domeinnaam.nl/$1 [L,R=301]

Het .htaccess bestand is nu dus aangevuld met een van de bovengenoemde codes. Vervolgens slaat u deze op en plaats u het in de root van de server. Heeft u nog geen .htaccess bestand? Dan moet u het opslaan als .htaccess. Dit is zowel de naam van het bestand als de extensie. Let op: Niet opslaan als .htaccess.txt!