WeCreativez WhatsApp Support
Klopsoft Websites helpt u graag met uw vragen m.b.t. uw website, vindbaarheid of andere internet marketing gerelateerde onderwerpen
Zoekmachine vriendelijke URLs in Joomla
Klopsoft Websites / Tutorials / Zoekmachine vriendelijke URLs in Joomla

In dit bericht willen wij u aangeven hoe u zelf zoekmachine vriendelijke URLs (of search engine friendly URLs) kunt creëeren voor Joomla 1.5. Deze URLs verbeteren de leesbaarheid van het webadres voor de bezoekers van uw site en kunnen ook een gunstig effect hebben op de ranking van uw website in de zoekresultaten van de zoekmachines.

We maken gebruik van de ingebouwde functie voor search engine friendly URLs in Joomla.

Vereiste: Apache mod_rewrite

Allereerst moet u even controleren of uw webhost gebruik maakt van de Apache webserver en of de mod_rewrite module ingeschakeld is. Mod_rewrite moet ingeschakeld zijn om de URLs van uw site te laten herschrijven. Kijk dit na op de website van uw webhost of vraag het de host even.

htaccess.txt bestand hernoemen

Voor het herschrijven van de URLs van uw site maakt Joomla gebruik van het .htaccess bestand. Dit bestand dient u echter eerst te activeren door met uw FTP programma de installatiedirectory van Joomla te bezoeken en daar het bestand htaccess.txt te hernoemen naar .htaccess. Let op: dus met een punt voor de bestandsnaam en zonder een bestandsextensie!

Inschakelen van search engine friendly URL’s

Ga nu naar het admin scherm van Joomla en klik op het icoon met de tekst Global Configuration, of klik in het menu op Site -> Global Configuration.

Op de Global Configuration pagina vindt u een onderdeel met de naam SEO Settings. Zie ook het screenshot:

Bij Search Engine Friendly URLs en Use Apache mod_rewrite selecteert u vervolgens Yes. Klik tenslotte rechtsboven op Save om de instellingen op te slaan.

Als u nu uw site bezoekt dan zult u  zien dat de URLs gewijzigd zijn en er een stuk leesbaarder uitzien.